Artrose wordt vaak nog gezien als een ouderdomskwaal. Maar dat is ten onrechte. Steeds meer jongeren lopen met gewrichtsklachten rond en veel 30-plussers krijgen al te maken met knie-artrose. Artrose kan op elke leeftijd ontstaan. Maar hoe jonger je bent, hoe langer het duurt voordat je in aanmerking kunt komen voor een knieprothese. Nu heeft het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Noord-Brabant recent een nieuwe behandeling uitgevoerd, die voor jonge mensen met veel knieklachten door artrose mogelijk uitkomst kan bieden. Het ETZ heeft de intentie om – net als in het Erasmus MC – de behandeling in studieverband te gaan onderzoeken. Maar eerst iets meer over de oorzaak van het toenemend aantal artrosegevallen onder 30-plussers.
Waarom neemt knie-artrose onder jongeren toe?
Bij 25% van de 30-plussers die kampt met knie-artrose is overgewicht de oorzaak. Volgens een artikel van de hand van de Indiase orthopedisch chirurg Biren Nadkarni is thuiswerken de oorzaak van het toenemend aantal artrosegevallen onder jongeren. Door het thuiswerken zitten mensen langer dan zes uur achter een beeldscherm, hebben een gebrek aan lichaamsbeweging, daardoor is er gewichtstoename en is er tevens te weinig blootstelling aan zonlicht. Dat alles kan de gezondheid van de botten en gewrichten schaden. Daarnaast spelen slechte voedingsgewoonten een rol, zoals junkfood en gefrituurd voedsel. Dat is steeds meer op het menu komen te staan bij jongeren. Dat is niet goed voor het kraakbeen.
Wat vergroot de kans op artrose bij 30-plussers?
- Inactieve levensstijl
- Langdurig zitten
- Zwaar tillen (mogelijk met slechte techniek, maar niet altijd)
- Werken in een kantoor waar veel aan een bureau gezeten wordt of achter een computer
- Overgewicht of obesitas hebben
- Zeer actief zijn (bijvoorbeeld veel marathons lopen)
- Impactsporten spelen zoals rugby of voetbal
- Gewrichtsblessures
- Geboorteafwijkingen zoals heupdysplasie of benen van verschillende lengtes
- Hormoonproblemen die de groei beïnvloeden
- Diabetes
- Een familiegeschiedenis van artrose
De nieuwe behandeling van ETZ en Erasmus MC voor 30-plussers met knieartrose
Tussen wal en schip
Orthopedisch chirurg Igor van den Brand van ETZ zegt: “Steeds meer mensen krijgen last van knie-artrose, ook jongeren. De gevolgen voor het dagelijks leven zijn groot. Mensen hebben pijn en raken minder mobiel. Het doel van de behandeling is om de patiënt zo lang mogelijk pijnvrij te maken, zodat beweging weer mogelijk is en een knieprothese zo lang mogelijk uitgesteld kan worden. Een knieprothese gaat namelijk niet een leven lang mee en er is altijd kans op een complicatie. Juist voor de patiënten die nog niet oud genoeg zijn voor een operatie, maar al wel klachten hebben, is de nieuwe behandeling mogelijk een uitkomst. Zij vallen nu namelijk tussen wal en schip. Veel patiënten zien het bovendien niet zitten om chronisch pijnstillers te nemen.”
De behandeling
De behandeling bestaat uit een ingreep waarbij microscopisch kleine kunstbolletjes via een bloedvat in de lies worden ingespoten in de knie. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Deze bolletjes sluiten de bloedvaatjes af. Door het ontstekingsproces maakt het lichaam namelijk bloedvaatjes aan die de ontsteking in de knie voeden. Naast die bloedvaatjes ontstaan ook kleine nieuwe zenuwen.Het idee achter de behandeling is dat als die kleine bloedvaatjes worden afgesloten, de ontsteking niet meer gevoed wordt en daardoor ook de zenuwtjes afsterven. Deze ingreep helpt acuut tegen de pijn en kan ervoor zorgen dat de knie nog jarenlang goed kan worden gebruikt. De ingreep kan poliklinisch plaatsvinden, deze duurt namelijk ongeveer anderhalf uur.
Studie
Het Erasmus MC test al jaren in een studie of een nieuwe behandeling voor knieartrose langdurige pijnverlichting geeft. Het idee van deze ingreep is ontstaan in Japan en de resultaten zijn daar veelbelovend: patiënten hebben gedurende tenminste twee jaar minder of geen pijn meer en de knie kan goed worden gebruikt. In het Erasmus MC is de ingreep inmiddels bij dertig patiënten gedaan en de definitieve resultaten van deze studie zijn over een aantal maanden bekend. Dus later meer hierover. Hou onze website in de gaten!
Wat kan Join2Move betekenen bij artrose klachten op jongere leeftijd?
Bent u een 30-plusser met knieklachten door artrose en wilt u alvast zelf aan de slag om uw klachten de baas te blijven? Download dan de Join2Move App. Deze biedt u veel tips om zo goed mogelijk met artrose om te gaan, zodat u zo min mogelijk erdoor wordt beperkt in uw dagelijks leven. In de Join2Move app kunt u een activiteit kiezen die u wilt gaan doen en kunt u deze opbouwen, zoals wandelen of fietsen.
De app biedt u:
- Elke week een nieuwe opdracht
- Een persoonlijk schema waar u de activiteiten stapsgewijs opbouwt
- Coaching om een actievere leefstijl te krijgen en vast te houden
- Lees- en leermateriaal
Wilt u hier meer informatie over? Neem dan gerust contact met ons op of download de app in de Appstore of Google Play op uw smartphone.