Artrose dreigt in 2040 de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland te worden. Op dit moment zijn er 1,5 miljoen mensen met artrose en dat worden er steeds meer. Het verloop van artrose is bij iedereen anders, waardoor een behandeling-op-maat cruciaal is. Daarom gaat er binnenkort een vijfjarig onderzoek van start, genaamd TopTreat. Dit is een unieke samenwerking tussen diverse partijen, waaronder ReumaNederland. Ook bij Join2Move zien we het belang van begeleiding-op-maat bij artrose. Daarom in deze blog wat meer informatie over dit onderzoek.
Wat onderzoekt TopTreat?
Omdat het verloop van artrose bij iedereen anders is, gaat TopTreat uiterst nauwkeurig de kenmerken van de artrosepatiënt en het ziekteproces in kaart brengen. Er wordt gekeken naar hoe mensen met artrose zich voelen, hoe zij bewegen, hoe hun ziekte zich ontwikkelt en welk medicijn het meest effectief is bij wie.
Van cel tot welzijn
Er worden bestaande geavanceerde technologieën ingezet om bewegingsanalyses te maken en stofjes in het lichaam te meten die een aanwijzing zijn voor de ziekte. Er wordt nauw samengewerkt met de patiënten zelf, omdat de onderzoekers zowel lichamelijke, psychologische als sociale factoren in het onderzoek willen meenemen. Het gaat om het gehele spectrum: van cel tot welzijn.
500 deelnemers
Er zijn zo’n 500 deelnemers die gevolgd gaan worden. De focus ligt op patiënten met gevorderde artrose en twee groepen met een verhoogd risico op artrose: mensen met een beschadigde of verwijderde meniscus en mensen met een beenamputatie.
Wat is het doel van dit artrose onderzoek?
Het doel is om uiteindelijk te komen tot een maximale klinische en maatschappelijke vooruitgang in de zorg voor mensen met artrose. De verwachting is dat er een technologieplatform ontwikkeld kan worden dat snel vertaald kan worden naar meer toepassingen in de gezondheidszorg.
Wie voert het artrose onderzoek uit?
Er zijn verschillende partijen die in dit project samenwerken en zich hebben verenigd in een consortium, het ICMS, dat staat voor het Interdisciplinair Consortium voor Klinische Bewegingswetenschappen & Technologie. Er is zo’n 4,8 miljoen beschikbaar voor dit onderzoeksproject.
Wat kan Join2Move betekenen bij artrose klachten?
In afwachting van dit onderzoek kunt u ook alvast zelf aan de slag gaan om uw artroseklachten de baas te blijven. De Join2Move App biedt veel tips om zo goed mogelijk met artrose om te gaan, zodat u zo min mogelijk erdoor wordt beperkt in uw dagelijks leven. In de Join2Move app kunt u een activiteit kiezen die u wilt gaan doen en opbouwen, zoals wandelen of fietsen.
De app biedt u:
- Elke week een nieuwe opdracht
- Een persoonlijk schema waar u de activiteiten stapsgewijs opbouwt
- Coaching om een actievere leefstijl te krijgen en vast te houden
- Lees- en leermateriaal
Wilt u hier meer informatie over? Neem dan gerust contact met ons op of download de app in de Appstore of Google Play op uw smartphone.