Uit onderzoek van het Erasmus MC en onderzoeksinstituut Nivel blijkt dat knie- en heupartrose veel vaker voorkomen dan gedacht. Huisartsen blijken twee keer zoveel patiënten met knieartrose te zien, dan tot nu toe bekend was volgens de reguliere rekenmethode. De cijfers van het RIVM, die uitgaan van 1,5 miljoen mensen in Nederland met artrose, waarvan bijna 750.000 mensen knieartrose hebben, liggen dus veel hoger. Onderzoekers pleiten dan ook voor meer aandacht voor deze aandoening.
Verlies van gezonde levensjaren door artrose
Bij artrose hebben mensen dagelijks last van pijnlijke, stijve gewrichten en hebben daardoor moeite met bewegen. Artrose wordt vaak gezien als ouderdomskwaal, iets dat bij het ouder worden hoort en waar je niets aan kunt doen. Terwijl artrose één van de belangrijkste oorzaken is van verlies van gezonde levensjaren. Het beperkt mensen in hun bewegingsvrijheid en mobiliteit en kan zelfs leiden tot invaliditeit. Daar komt bij dat door het gebrek aan beweging het risico op andere aandoeningen zoals hart- en vaatziekten bij deze groep groter wordt. Kortom, artrose brengt hoge zorgkosten en ziektelast met zich mee.
Artrose volksziekte nummer één
Het RIVM voorspelde eerder dat knieartrose de meest voorkomende chronische aandoening wordt in Nederland. Ze zagen een stijging van maar liefst 40 procent tot 2040. Dit komt omdat Nederlanders ouder worden en vaker kampen met overgewicht. Uit het promotieonderzoek van Nivel-onderzoeker Ilgin Arslan komt naar voren dat er eerder sprake is van een verdubbeling van dit aantal. In het onderzoek heeft zij het aantal artrosegevallen bij de huisarts gemeten door niet alleen te zoeken op de officiële registratiecode artrose in het elektronisch patiëntendossier, maar ook door te zoeken in aantekeningen en notitievelden in datzelfde patiëntendossier. Daaruit bleek dat het aantal twee keer zo hoog uitkomt. Het Nivel benadrukt hiermee het belang om knie- en heupartrose hoger op de Nederlandse gezondheidsagenda te zetten.
Ook hoogleraar huisartsgeneeskunde Patrick Bindels roept op om hoger op artrose in te zetten. Zijn pleidooi: ‘Als we willen dat mensen zelfstandig en gezond ouder worden, dan moet deze ziekte hoger op de gezondheidsagenda om de golf die onze maatschappij te wachten staat, het hoofd te kunnen bieden.’
Hoe kunt u uw gezonde levensjaren verlengen ondanks artrose?
Er is inmiddels veel onderzoek dat uitwijst dat beweging essentieel is bij het soepel houden van uw gewrichten. Lees ook ons artikel ‘Waarom is wandelen zo gezond voor mensen met artrose?
Heeft u artrose en wilt u na het lezen van dit artikel meer gaan bewegen? Dan kan de Join2Move App u daarbij ondersteunen. In de Join2Move app leggen we uit hoe u bewegen kunt integreren in uw dagelijks leven, zonder dat u uw lichaam overbelast.
Door te weinig beweging kunt u in een neerwaartse spiraal komen, waarin uw conditie achteruitgaat en uw gewrichten stijver worden. Uw klachten zullen dan alleen maar toenemen en u zult bij dagelijkse activiteiten meer problemen ervaren.
Wilt u hier meer informatie over? Neem dan gerust contact met ons op of download de app in de Appstore of Google Play op uw smartphone.
Bronnen:
https://amazingerasmusmc.nl/huisartsgeneeskunde/artrose-is-volksziekte-van-de-toekomst/
https://amazingerasmusmc.nl/huisartsgeneeskunde/knieartrose-groter-probleem-dan-gedacht/