Dat we over lama’s zouden gaan schrijven bij het onderwerp artrose had niemand vooraf kunnen bedenken. Wat hebben deze dieren met artrose te maken? Dat komen we te weten via het onderzoek Pain Relief van prof. dr. Karperien van de universiteit van Twente. De naam zegt het al, dit onderzoek richt zich specifiek op pijnbestrijding bij artrose. Wat is het geval? Antistoffen spelen een belangrijke rol bij pijnbestrijding en lama’s blijken heel geschikt als fabriekje om die antistoffen te maken voor ons. Onze nieuwsgierigheid is gewekt. Maar eerst wat meer over de pijn bij artrose en waarom pijnbestrijding zo belangrijk is.
Waarom is pijnbestrijding bij artrose belangrijk?
Er zijn helaas nog geen geneesmiddelen voor artrose en pijnmedicatie is vaak niet toereikend om de pijn bij artrose de kop in te drukken. Bovendien hebben pijnstillers bij langdurig gebruik vaak vervelende bijwerkingen. Het is wel door de pijnklachten dat mensen met artrose medische hulp inroepen. Door de pijn worden hun dagelijkse activiteiten bemoeilijkt en wordt bewegen een regelrechte uitdaging. Terwijl bewegen juist heel belangrijk is voor mensen met artrose. Om de negatieve impact van artrose op het dagelijks leven van mensen te verminderen is pijnbestrijding noodzakelijk. Bovendien worden niet alleen mensen getroffen door artrose, maar ook honderdduizenden gezelschapsdieren.
Wat veroorzaakt de pijn bij artrose?
Het blijkt een complex proces te zijn. Eerst werd gedacht dat pijn bij artrose werd veroorzaakt door ontstekingen. Echter, er zijn genoeg mensen met artrose die geen ontstekingen hebben, maar wel veel pijn ervaren. Inmiddels weten we dat naast ontstekingspijn, de pijnprikkels bij artrose ook uit het gewrichtskapsel of uit het bot kunnen komen. Prof. Karperien vertelt over de cruciale rol van het eiwit NGF (Neural Growth Factor) ofwel de zenuwgroeifactor. Dit stofje hebben we nodig om zenuwcellen te laten overleven. Wanneer er ergens in ons lichaam schade of een ontsteking is, dan neemt de hoeveelheid NGF toe en daardoor ook de gevoeligheid voor pijn.
Hoe kan de pijn bij artrose bestreden worden?
Het onderzoek Pain Relief richt zich op een behandeling met antistoffen die bepaalde pijnroutes in het lichaam blokkeren. De onderzoekers hopen een nieuwe therapie te ontwikkelen door specifiek te kijken naar de Neurol Growth Factor. Bij artrose raakt het kraakbeen beschadigd en dat zorgt ervoor dat er grote hoeveelheden groeifactoren vrijkomen, die vervolgens op hun beurt de hoeveelheid NGF flink verhogen. Om deze stof te neutraliseren, zodat er geen pijnsignalen meer kunnen worden doorgegeven, wordt gebruikt gemaakt van antilichamen die zich kunnen binden aan NGF. Voor het onderzoek Pain Relief wordt gebruik gemaakt van fragmentjes van antilichamen uit lama’s.
Die antilichamen worden vervolgens toegediend met behulp van een injectie in het gewricht. Een speciaal ontwikkeld afgiftesysteem zorgt dat die antistoffen voor langere tijd in het gewricht worden afgegeven. Het is verpakt in biomateriaal en dat wordt vervolgens langzaam afgebroken in het lichaam. Wanneer deze nieuwe therapie voor mensen beschikbaar is, is nog onduidelijk en zal nog wel enige tijd duren. Het zal eerst getest worden op honden met artrose.
Waarom antilichamen van lama’s bij pijnbestrijding bij artrose?
Daarvoor moeten we even iets meer vertellen over antilichamen. Ons lichaam heeft een complex afweersysteem dat ons beschermt tegen ziektes en schade. Dat afweersysteem bestaat uit heel veel onderdeeltjes, waaronder antilichamen. Dat zijn eiwitjes die zich heel specifiek kunnen binden aan schadelijke stofjes in ons lichaam om ze onschadelijk te maken. We hebben er vele, vele duizenden van. Het is echter ingewikkeld om deze antilichamen na te maken en ze te laten binnendringen in weefsels. Daarvoor zijn ze te groot. Bovendien kunnen ze bij herhaaldelijk gebruik een afweerreactie gaan geven bij patiënten.
Nu heeft de geneeskundige wetenschap jaren geleden ontdekt dat kameelachtige dieren, zoals lama’s een specifiek type antilichaam maken. De structuur is kleiner en daardoor kunnen ze bijvoorbeeld makkelijker weefsel, zoals kraakbeen binnendringen. Bovendien zijn de antilichamen van lama’s gemakkelijk aan te passen door ’genetische engineering’ en geven ze weinig kans op afweerreacties. Dus lama’s zijn niet alleen schattig om te zien, maar kunnen ons hopelijk ook helpen een therapie te ontwikkelen om de pijn te bestrijden bij artrose.
Wat kan Join2Move betekenen bij artrose klachten?
In afwachting van dit onderzoek kunt u ook alvast zelf aan de slag gaan om uw artroseklachten de baas te blijven. De Join2Move App biedt veel tips om zo goed mogelijk met artrose om te gaan, zodat u zo min mogelijk erdoor wordt beperkt in uw dagelijks leven. In de Join2Move app kunt u een activiteit kiezen die u wilt gaan doen en opbouwen, zoals wandelen of fietsen.
De app biedt u:
- Elke week een nieuwe opdracht
- Een persoonlijk schema waar u de activiteiten stapsgewijs opbouwt
- Coaching om een actievere leefstijl te krijgen en vast te houden
- Lees- en leermateriaal
Wilt u hier meer informatie over? Neem dan gerust contact met ons op of download de app in de Appstore of Google Play op uw smartphone.