Bron: Wie krijgt artrose en wie niet? COACH onderzoekt de risicofactoren • ReumaNederland
Van de ruim 1,5 miljoen mensen met artrose in Nederland, is bij een half miljoen sprake van heupartrose. En die aantallen nemen alleen maar verder toe. Als we niets doen zal in 2040 artrose de meest voorkomende ziekte zijn in Nederland. Dat lezen we op de website van Reuma Nederland. Gelukkig zijn er bevlogen artsen die onderzoek verrichten naar het ontstaan van artrose. Zo’n arts en onderzoeker is dr. Rintje Agricola van het Erasmus MC. Hij werkt aan een internationaal project (COACH) om te kijken wie heupartrose ontwikkelt en wie niet.
Heupartrose kan mensen ontzettend beperken
Dr. Rintje Agricola is orthopeed en expert op het gebied van heupaandoeningen en vertelt dat artrose in de heup veel pijn geeft. Het kan mensen ontzettend beperken. Helaas weten we nog steeds niet goed hoe de aandoening ontstaat en hoe we dus beter en eerder kunnen ingrijpen. Er zijn wel risicofactoren aan te wijzen, zoals overgewicht en ouderdom. Ook genetische aanleg, het geslacht en de ontwikkeling en vorm van de heup kan een rol spelen. Maar het is geen wet van meden en perzen dat deze factoren per definitie leiden tot artrose.
Wie loopt risico op heupartrose?
Het COACH project (Collaboration in OsteoArthritis prediCtion of the Hip) richt zich op de vraag: wie loopt nu écht risico? Als dat inzichtelijk gemaakt kan worden, kan er gerichter en wellicht ook preventief behandeld worden. De behandeling van heupartrose is nu voor iedereen ongeveer hetzelfde. Die bestaat uit pijnstilling, spierversterkende oefeningen, soms gewichtsverlies of zelfs een heupprothese. Dr. Rintje Agricola zegt daarover: “Eigenlijk kunnen we vooraf moeilijk inschatten of deze middelen iemand echt zullen helpen. Om dat te kunnen, moeten we eerst begrijpen hoe artrose precies ontstaat bij die ene persoon, en welke risicofactoren daarbij een rol spelen.”
Het COACH project maakt gebruik van een wereldwijde database en bestudeert data van ongeveer 40.000 mensen uit onder meer Australië, de VS, Nederland en Engeland.
Van de 40.000 mensen die in de studies binnen het Coach-project zijn gevolgd hebben sommige mensen wel heupartrose ontwikkeld en anderen niet. Er wordt gekeken of er factoren of omstandigheden zijn die bij de mensen mét artrose vaker voorkwamen op het moment dat ze de aandoening nog niet hadden, dan bij de groep die geen heupartrose heeft ontwikkeld.
Wat is er tot nu toe gevonden over het ontstaan van heupartrose?
Er zijn al interessante dingen naar voren gekomen. Zo blijkt dat een bepaalde heupvorm, (cam-vorm) de kans op artrose met wel 600 tot 700 procent verhoogt. Bij een cam-vorm draaien de heupkop en de heupkom niet goed in elkaar tijdens bewegen omdat er te veel bot op de heupkop zit. De kop is daardoor niet meer rond maar afgeplat en dat veroorzaakt schuring waardoor het kraakbeen beschadigt. Dan kunnen pijnklachten en artrose ontstaan.
Zo’n cam-vorm ontstaat pas in de puberteit tijdens de tweede groeispurt en wordt meestal veroorzaakt door overbelasting van het bot, bijvoorbeeld door intensief sporten.
Ook kinderen bijvoorbeeld die geboren worden met heupdysplasie lopen een groter risico op heupartrose op latere leeftijd. Bij heupdysplasie is de heupkom te ondiep, waardoor de krachten in de heup op een kleiner kraakbeenoppervlak verdeeld moeten worden. Maar ook hier geldt: niet ieder kind met een ondiepe heupkom krijgt later artrose. Wanneer gebeurt dat wel en juist niet? Hopelijk geeft het COACH project straks antwoord op die vraag en kunnen artsen straks veel gerichter onderzoeken, kan de kans op heupartrose goed worden ingeschat, zodat er preventief behandeld kan worden.
Wat nu als u beginnende heupartrose heeft?
Uit heel veel onderzoeken blijkt inmiddels dat beweging erg belangrijk is bij artrose, ondanks de klachten die ermee gepaard gaan. Wandelen is bijvoorbeeld heel goed. Lees ook ons artikel “Waarom is wandelen zo gezond voor mensen met artrose?”
Door te weinig beweging kunt u in een neerwaartse spiraal komen, waarin uw conditie achteruitgaat en uw gewrichten stijver worden. Uw klachten zullen dan alleen maar toenemen en u zult bij dagelijkse activiteiten meer problemen ervaren.
In de Join2Move app leggen we uit hoe u bewegen kunt integreren in uw dagelijks leven, zonder dat u uw lichaam overbelast.
Wilt u hier meer informatie over? Neem dan gerust contact met ons op of download de app in de Appstore of Google Play op uw smartphone.