Er zijn vaak misverstanden over artrose. Wij hebben daarom de belangrijkste vijf misverstanden voor u op een rijtje gezet.
-
Misverstand 1: Artrose komt alleen bij ouderen voor.
Er wordt vaak geroepen dat artrose hoort bij het ouder worden. Dat klopt helemaal, maar dat betekent niet dat jonge mensen geen artrose kunnen hebben.Artrose is een chronische aandoening van het gewrichtskraakbeen tussen de botten en wervels. Dit kan op elke leeftijd ontstaan. Hier is vaak veel onbegrip over. Jonge mensen met artroseklachten voelen zicht niet altijd serieus genomen voelen, wat dus zeker niet terecht is.
-
Misverstand 2: Artrose is hetzelfde als ‘slijtage’.
Ook dat klopt niet. Slijtage impliceert dat artrose te genezen is, wat niet het geval is. Artrose is een reumatische aandoening. Bij deze aandoening neemt de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen geleidelijk af. Dit wordt veroorzaakt door scheurtjes in het kraakbeen. Uiteindelijk kan het kraakbeen op sommige plaatsen zelfs helemaal verdwijnen.
-
Misverstand 3: Artrose is geen reumatische aandoening.
Het kan zijn dat je bijvoorbeeld van je (huis-)arts te horen krijgt dat artrose geen reuma is. Dit klopt niet: artrose is een reumatische aandoening, alleen is het geen ontstekingsreuma. Ontstekingsreuma is een groep aandoeningen, waarvan reumatoïde artritis de meest voorkomende vorm is. Bij ontstekingsreuma staat de ontsteking van het gewricht meer op de voorgrond dan bij artrose. Ook is het klachtenpatroon van artrose anders dan dat van ontstekingsreuma. Ontstekingsreuma kan overigens op termijn wel leiden tot (ook) artrose.
-
Misverstand 4: Artrose is hetzelfde als botontkalking.
Nee, ook dat klopt niet. Artrose is niet hetzelfde als botontkalking (of: ‘osteoporose’). Bij artrose is het kraakbeen in het gewricht aangedaan, terwijl bij botontkalking je botten steeds poreuzer worden.
-
Misverstand 5: Artrose is niet te behandelen
Artrose is niet te genezen, maar behandeling is zeker zinvol. Pijn en ontstekingen kunnen worden behandeld met medicijnen. Met oefentherapie kan de stijfheid bestreden worden. Bovendien houdt u zo de spieren sterk en soepel. Gewrichten kunnen in sommige gevallen operatief vervangen worden door kunstgewrichten. Bewegen is daarbij noodzakelijk om uw gewrichten soepel te houden.