Meer dan 2 miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma, waarbij artrose het meest voorkomt. Artrose zorgt ervoor dat de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten steeds verder achteruit gaat, waardoor klachten als pijn en stijfheid ontstaan en bewegen dus moeilijker wordt. Daarom is het belangrijk dat er onderzoek naar artrose gedaan blijft worden. Een van de betrokken partijen in het onderzoek naar artrose is ReumaNederland. Nique Lopuhaä is beleidsmedewerker patiëntenbelangen bij ReumaNederland en geeft aan waarom ReumaNederland voorstander is van het gebruik van de Join2Move app bij artrose klachten.
Hoge kwaliteitsnorm
Voordat Nique bij ReumaNederland terecht kwam, werkte zij eerder 16 jaar als fysiotherapeut bij het Jan van Breemen Instituut te Amsterdam. Hier kreeg zij al veel te maken met mensen met reumatische aandoeningen bij zowel jongeren als ouderen. Haar functie als beleidsmedewerker bij ReumaNederland is breed: “Binnen ReumaNederland houd ik mij bezig met het beïnvloeden van het beleid binnen de zorg en overheid onder andere als het gaat om artrose. Daarvoor heb ik korte lijnen binnen de chirurgische en paramedische zorg. Ook ben ik betrokken bij het ontwikkelen van de richtlijnen en kwaliteitsstandaarden. Voor advies of feedback werk ik nauw samen met zo’n 190 ervaringsdeskundigen die bij ReumaNederland betrokken zijn. Daarnaast hebben wij het ‘ReumaNederland panel’ waar meer dan 5000 mensen met reumatische aandoeningen hun mening geven over diverse onderwerpen.”
Onderzoek naar werking Join2Move
Tussen 2009 en 2014 deed het Nivel onderzoek naar de werking van Join2Move bij mensen met knie- en heupartrose. ReumaNederland is een van de financierders geweest in dit onderzoek. Op deze manier draagt ReumaNederland bij aan een onderzoek wat ervoor moet zorgen dat er:
- Kennis komt over het ontstaan van artrose
- Behandelingen voor mensen met artrose verbeteren
- Dat er nieuwe behandelingen voor mensen met artrose ontstaan
Op de website van ReumaNederland staat meer informatie over o.a. onderzoeken die nog meer gesteund worden.
Het ontstaan van de app
“De app is, ten opzichte van de website waar deze uit voort gekomen is, praktisch ingesteld, AVG-proof en zeer toegankelijk. Gebruikers van deze app kunnen zelfstandig oefenen en informatie modules bekijken en lezen. Door tekst en beelden wordt de app continu actueel gehouden en is er een ruim aanbod aan opdrachten beschikbaar. Daarnaast is een van de fijne eigenschappen dat je bij Join2Move nergens aan vast zit en dat het heel makkelijk toepasbaar. De gebruiker bepaalt zelf een doel gebaseerd op zijn of haar behoeftes. Als dit doel is dat er 30 minuten met de kleinkinderen gewandeld kan worden, wordt daar een 12 weken durend programma op gemaakt.”
De voordelen van Join2Move
“Het grote voordeel van Join2Move is dat je gebruik kan maken van de app zonder dat je naar de fysiotherapeut hoeft te gaan. Het Join2Move programma spitst zich op heup- en knieklachten en geeft de regie aan de gebruiker zelf. Door het aanreiken van de verschillende programma-onderdelen kun je zelf aan de slag met jouw klachten zonder dat je daarvoor bij een huisarts of fysiotherapeut hoeft te komen.”
Het toepassen van Ehealth in de zorg
Elk jaar neemt het aantal mensen met artrose verder toe. Het is dan ook heel belangrijk dat er initiatieven ontstaan, die klachten kunnen verminderen. ReumaNederland steunt dit soort initiatieven. “Belangrijk is dat mensen met artrose gestimuleerd worden om zelf aan de slag te gaan. Niet iedereen is gebaat bij het gebruik van dit Join2move-programma. Deze groep doet er verstandig aan om naar de huisarts te gaan. Maar een groot deel kan er wel zelf iets aan doen. De mobiele Join2Move-app is een van de oplossingen om zelf actief de klachten te verminderen. Met de Join2Move-app kunnen mensen met artrose in de heup of knie een 12 weken durend programma volgen.”
“ReumaNederland kijkt ook naar de mogelijkheden die er ontstaan als het gaat om eHealth. Belangrijk hierin is dat oplossingen middels eHealth worden geïntegreerd in het EPD van de patiënt. Op deze manier kan bijvoorbeeld het beweeggedrag van de gebruiker worden gemonitord en hiermee de zorg worden geoptimaliseerd. Daarbij is het belangrijk dat er altijd goed gekeken wordt naar de digitale veiligheid en privacy van de gebruiker.”
“Verder heeft ReumaNederland aandacht voor goede voorbeelden van Ehealthtoepassingen.
Bij deze ‘good practises’ kijken wij hoe we deze naar een hoger plan kunnen tillen. Dit doen we samen met ervaringsdeskundigen, zorgverleners en makers.”
Misverstanden over Artrose
“Er zijn vele misverstanden en vooroordelen over artrose. Bijvoorbeeld dat alleen ouderen artrose kunnen krijgen en dat het een vorm van slijtage is. Maar ook dat artrose er gewoon bij hoort en dat iedereen het kan krijgen. “Een ander misverstand is dat mensen met heup- en knieartrose niet altijd weten dat er ook niet -chirurgische behandelingen mogelijk zijn. De stepped care aanpak is nog bij velen onbekend. Aandacht voor deze aanpak bij artrose is iets waar ReumaNederland zich mee bezighoudt.”
Tip van Nique – volg de besloten FB groep: Samen Reuma
“Vanuit ReumaNederland nodigen wij mensen met een vorm reuma uit om lid te worden van onze besloten groep op Facebook: Samen Reuma.
Samen Reuma is een groep voor en door mensen met reuma waar in beslotenheid ervaringen uitgewisseld kunnen worden, er is ruimte om vragen te stellen en niet onbelangrijk: u kunt er ook uw hart luchten.”