De oorzaken van artrose zijn nog grotendeels onbekend. Het is wel opvallend dat de meeste mensen met knieartrose ouder zijn dan vijftig jaar en vrouw. Het is inmiddels bekend dat het vaak gaat om een samenspel van factoren. Volgens sommige studies zou er een verband kunnen zijn tussen hoeveelheid lichaamsbeweging en het ontstaan van artrose in de knieën. Maar een recent grootschalig onderzoek laat juist weer het tegendeel zien.
Wat weten we over knieartrose?
In een eerder artikel hebben wij 7 vragen rondom knieartrose beantwoord. Wat is het, wat zijn de symptomen en wat zijn oorzaken, enzovoorts. Bij de vraag wat de oorzaak is van knieartrose staat in de opsomming ook te lezen: te veel en intensief sporten. Dit was een aanname naar aanleiding van eerdere studies. Uit die eerdere studies volgden tegenstrijdige conclusies over of sporten de kans op artrose verhoogt. Nu lijkt het erop dat lichamelijke activiteit toch geen invloed heeft op het ontstaan van knieartrose.
Onderzoek naar relatie tussen sport en knieartrose
Bewegingswetenschapper Lucy Gates van de Britse Universiteit van Southampton heeft met haar onderzoeksgroep de resultaten van zes van die voorgaande studies in één onderzoek gecombineerd. Ze heeft meer dan 5.000 mensen onderzocht, die oorspronkelijk geen kniepijn of andere tekenen van artrose vertoonden. Bij aanvang van het onderzoek werd gevraagd naar de hoeveelheid lichaamsbeweging per dag. Dat kon zowel een sport zijn maar ook bijvoorbeeld wandelen of fietsen. De hoeveel tijd die deze mensen gemiddeld per week aan lichaamsbeweging besteedden werd genoteerd. De bewegingsactiviteit werd beoordeeld aan de hand van zgn. MET-scores (metabolische-equivalentiescores), een standaardmethode waarbij activiteiten worden gerangschikt op basis van hoezeer ze iemands stofwisselingssnelheid verhogen. De onderzoeken duurden vijf tot twaalf jaar. Aan het eind werd mensen gevraagd of ze in de tussentijd last hadden gekregen van regelmatige kniepijn, en of ze via een scan waren gediagnosticeerd met artrose.
Conclusie van het onderzoek
De kans op het ontwikkelen van artrose bleek niet in verband te staan met de hoeveelheid lichamelijke activiteit. Dat gold voor zowel de tijd die mensen wekelijks aan sport besteedden als de combinatie van tijd en MET-scores. Volgens de bewegingswetenschapper is er nog wel vervolgonderzoek nodig, waarbij de verschillende activiteiten afzonderlijk een ‘eigen gewicht’ krijgen om ze van elkaar te kunnen onderscheiden. Dit zou nog een ander beeld kunnen geven.
Wat kan Join2Move betekenen bij knieartrose?
De Join2Move App biedt veel tips om zo goed mogelijk met artrose te kunnen leven. Zodat u niet wordt opgehouden in uw dagelijks leven. Zo kunt u een activiteit kiezen die u wilt verbeteren, zoals wandelen en fietsen. In de app bieden wij:
- Elke week een nieuwe opdracht
- Persoonlijk schema waar u de activiteiten stapsgewijs opbouwt
- Coaching om een actievere leefstijl te krijgen
- Lees- en leermateriaal.
Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op of download de app in de Appstore of Google Play op uw smartphone.