Als u artrose heeft aan uw knie of heup dan vraagt u zich wellicht af of sporten wel zo verstandig is. Er is goed nieuws! Sportief bewegen is ook voor mensen met artrose een goed idee. Het is onderzocht en bewezen dat regelmatige beweging een positieve invloed heeft op zowel uw gezondheid, conditie als uw spierkracht en stabiliteit. Twijfelt u welke sport wel of niet geschikt is? Join2Move helpt u op weg!
Welke sporten zijn geschikt en welke niet als u artrose in uw knie of heup heeft?
In het algemeen zijn de meeste sporten geschikt, mits u ze verantwoord uitvoert en waarbij u uw (pijn)grenzen respecteert. Met knie- en heupartrose zijn sporten waarmee u uw gewrichten extra belast, minder geschikt. Daarbij moet u denken aan bijvoorbeeld:
- Intensieve balsporten, zoals voetbal, basketbal, honkbal, volleybal, tennis en squash
- Vechtsporten zoals judo, karate of jiu jitsu
- Krachtsporten zoals gewichtheffen of bergbeklimmen
- Wintersporten zoals skiën, snowboarden en langlaufen
Met deze sporten maakt u veel en/of onverwachte bewegingen en dat kan tot overbelasting leiden en de pijn in uw gewricht verergeren. Hardlopen is een twijfelgeval. U mag het doen, maar dan het liefst op een zachte ondergrond en met goede schoenen die de schokbelasting op uw gewrichten dempt.
Er zijn gelukkig nog genoeg sporten over die minder belastend zijn voor uw knie- of heupgewricht, zoals:
- zwemmen,
- duiken,
- aquarobics,
- wandelen,
- powerwalking
- nordic walking,
- golfen,
- fietsen,
- yoga,
- tai chi
- of buikdansen.
Fitness
Veel mensen gaan graag naar de sportschool en doen aan fitness. Deze tak van sport raden we u alleen aan als u goed begeleid kan worden. Want hier ligt overbelasting op de loer. Het is wel een effectieve methode om uw spieren in de benen te versterken. Een goed trainingsschema is noodzakelijk en u moet goed opletten dat u uw spieren en gewrichten op de juiste manier belast. Vertel uw fitnessbegeleider dat u artrose hebt, zodat hij weet waar hij bij u op moet letten.
Uw checklist om te (gaan) sporten en bewegen met knie- of heupartrose
- Kies vooral voor een activiteit die u leuk vindt om te doen; daar heeft u het meeste baat bij.
- Zorg voor een goede warming-up en cooling down; dit is voor mensen met artrose extra belangrijk. Overleg eventueel met een fysiotherapeut of trainer over een goede warming-up en cooling-down.
- Probeer elke dag een half uur te bewegen en om de dag wat intensiever door te sporten. Bouw het rustig en gedoseerd op.
- Luister naar uw lichaam! Spierpijn na bewegen is goed, gewrichtspijn na een inspanning niet. Heeft u pijn en ervaart u stijfheid binnen 24 uur na het sporten, beweeg dan de volgende keer wat korter en minder intensief. Voelt u niets na het sporten, dan bent u iets te mild voor uzelf. Dat betekent dat uw spieren niet sterker worden. Doe dan dat stapje extra.
- Wanneer uw gewricht ontstoken is, dan mag u niet sporten en kunt u beter wachten tot de ontsteking voorbij is.
- Zoek een of twee sportmaatjes die ongeveer net zo fit zijn als u en beweeg samen. Dat is een stuk gezelliger en dat motiveert.
- Let goed op of u de oefening of sport op de juiste wijze uitvoert. Vraag aan uw begeleider of medesporter of ze in het begin met u mee kunnen kijken of u uw lichaam op de juiste manier gebruikt.
- Download de Join2Move app!
Hoe kan Join2Move u helpen bij het sporten met artrose?
De Join2Move App biedt veel tips om zo goed mogelijk met artrose om te gaan, zodat u zo min mogelijk erdoor wordt beperkt in uw dagelijks leven. In de Join2Move app kunt u een activiteit kiezen die u wilt gaan doen en opbouwen, zoals wandelen of fietsen. De app biedt u:
- Elke week een nieuwe opdracht
- Een persoonlijk schema waar u de activiteiten stapsgewijs opbouwt
- Coaching om een actievere leefstijl te krijgen en vast te houden
- Lees- en leermateriaal
Wilt u hier meer informatie over? Neem dan gerust contact met ons op of download de app in de Appstore of Google Play op uw smartphone.