Hoe kan het dat de sommige mensen met knieartrose meer pijn ervaren dan andere mensen? Dr. Niels Eijkelkamp van UMC Utrecht heeft hier onderzoek naar verricht. Mensen met knieartrose die veel pijn hebben, hebben meer zenuwuiteinden in hun knie dan mensen met artrose die weinig pijn hebben.
Er is bij het onderzoek gekeken naar de verschillen tussen mensen met artrose die veel kniepijn hebben en mensen die weinig tot geen pijn hebben. Het gaat dan om de pijn in rust, dus zonder te bewegen en de knie te belasten. Er is gekeken naar mensen die verschillen in de pijn die ze ervaren, maar bij wie de artrose ongeveer even erg is, dus met evenveel schade aan het kraakbeen. Uit het onderzoek kwam een bijzondere uitkomst: mensen met veel kniepijn blijken meer zenuwuiteinden in de knie te hebben. Een ander onderzoek heeft al laten zien dat afweercellen – die horen bij ontstekingen – zenuwcellen in het ruggenmerg ‘aan’ kunnen zetten. Ook op die manier kunnen ontstekingen bij artrose dus zorgen voor de pijn die mensen ervaren.
Wat betekent dit voor mensen met artrose?
De ene persoon met artrose heeft veel meer pijn heeft dan de andere, terwijl de hoeveelheid schade aan het gewricht hetzelfde is. Sommige mensen met artrose blijven zelfs pijn houden, ook al hebben ze inmiddels een knieprothese gekregen. Hoe kan dat? Ligt dat aan de zenuwuiteinden in het gewricht of aan gevoeligere zenuwcellen in het ruggenmerg? Daar wordt nu nog een vervolgonderzoek naar gedaan in samenwerking met Reuma Nederland.
Vervolgonderzoek pijn bij knieartrose
In het eerdere onderzoek heeft Dr. Eijkelkamp bij mensen met artrose vloeistof uit het ruggenmerg verzameld. Het gaat om 21 mensen met veel pijn en 21 mensen met weinig pijn. De verzamelde ruggenmergvloeistof wordt onderzocht op de verschillende soorten eiwitten die voorkomen bij artrosepatiënten met veel pijn. Hiermee hoopt Dr. Eijkelkamp de stofjes te vinden die voor de pijn bij artrose zorgen. Ook gaat zijn onderzoeksteam de communicatie tussen de afweercellen en de zenuwcellen in kaart brengen. Bij een verstoorde communicatie kan pijn ontstaan of wordt deze in stand gehouden.
Wat hebben mensen met artrose aan het onderzoek?
Het doel van Dr. Eijkelkamp en zijn onderzoekteam is uiteindelijk: betere behandelingen en dus minder of geen pijn! Als we weten waar de pijn vandaan komt, vanuit de zenuwuiteinden of vanuit het ruggenmerg, dan kunnen we op zoek gaan naar een specifieke, doelgerichte behandeling tegen de pijn. Dat kan mensen helpen voor wie pijnstilling nu nog onvoldoende werkt. Dat zou een enorme stap vooruit zijn!
Lees het hele artikel op reumanederland.nl/nieuws/onderzoek/op-zoek-naar-de-oorzaken-van-pijn-bij-artrose/
Wilt u ook zelfstandig omgaan met uw artrose klachten?
De Join2Move app is een 12 weken durend beweegprogramma welke zowel te downloaden is in de Google Play Store als in de App store.