Daniël Bossen, werkt sinds 2014 bij HVA als senior onderzoeker op het gebied van bewegen en technologie en is gepromoveerd aan de Tilburg Universiteit op 9 mei 2014 met zijn ‘Join2Move’ onderzoek hoe technologie kan bijdragen aan het stimuleren van bewegen.
Daniel ziet het als zijn roeping om mensen te informeren en enthousiasmeren hoe techniek kan bijdragen aan preventie en zelfredzaamheid. Hij is tevens docent aan de opleiding oefentherapie van de Hogeschool van Amsterdam. ” Het vergt ook andere houding van studenten, ondernemerschap dingen proberen, innovatief denken.
Totstandkoming Join2Move App
Het onderzoek is al in 2009 gestart. “De aanleiding van het onderzoek was dat slechts 5% van de mensen met Artrose klachten door de huisarts werden doorverwezen naar een fysiotherapeut. Het grootste deel van de mensen werd gewoon weer naar huis worden gestuurd, maar wel met heel veel vragen. Hoe nu verder? Hoe het behandeltraject eruit ziet? Wat kun je wel/ wat kun je niet? Welke medicatie kun je slikken?
De Join2Move app is bedoeld voor de groep mensen die (nog) niet onder behandeling zijn voor hun artrose klachten.”
Onderzoek
“Wij hebben patiënten een jaar gevolgd in een studie waarbij wij twee groepen van ieder 100 patiënten met elkaar hebben vergeleken. Patiënten die het programma hebben gevolgd en niet gevolgd. Actieve groep vs niet actieve groep. De doelgroep was de beginnende Artrose patiënt, die wel al bij de huisarts was geweest maar verder geen opvolging heeft gekregen op zijn klachten.”
Uitkomsten onderzoek
“Patiënten die het Join2Move programma hebben gevolgd, hebben aangegeven dat het beter gaat, minder pijn ervaren en beter functioneren met alledaagse activiteiten als boodschappen doen en traplopen en langer zelfstandig kunnen blijven functioneren dan de groep die geen gebruik heeft gemaakt van het programma.”
Werking van het Join2Move Programma
“In tijdstappen bouw je een activiteit op, zoals lopen en fietsen. Je kijkt niet zo zeer naar de pijn maar naar je performance. Pijn is heel vaak niet leidend bij Artrose. Bij artrose kun je ondanks de pijn wel bewegen, dus juist niet vermijden of niet bewegen. Elke week wordt er meer gevraagd. Er zijn verschillende programma’s die mensen kunnen volgen met video’s en info over artrose ter ondersteuning. Je bouwt geleidelijk een activiteit op en dan ga je naar de volgende activiteit. Mensen ontvangen automatisch een reminder wanneer het tijd is om de volgende activiteit te doen.”